Woningtaxatie: de waardebepaling van je woning

Er zijn verschillende situaties waarin gevraagd wordt om een woningtaxatie. Denk bijvoorbeeld aan het afsluiten van een hypotheek, voor het kopen van een huis of bij het bepalen van de waarde van onroerend goed in het kader van een erfenis of na een verbouwing.

Een woningtaxatie is een waardebepaling van onroerend goed. De woningtaxatie wordt gedaan door een objectieve taxateur. De woningtaxatie is verplicht als je bijvoorbeeld een hypotheek wilt aanvragen om een huis te kopen of te verbouwen. De geldverstrekker beoordeelt aan de hand van de taxatie of het verantwoord is om een hypotheek te verlenen.

Hoe wordt de waarde van een woning bepaald?

Een woningtaxatie omvat het beoordelen van een aantal standaardelementen. Een belangrijk element is het type woning. Gaat het bijvoorbeeld om: een hoekwoning, een tussenwoning, een vrijstaand huis of een twee-onder-een-kap-woning.

Neem direct contact op

Daarnaast wordt er gekeken naar: de grootte van het huis, het bouwjaar, de staat van onderhoud, de duurzaamheidstoepassingen en de omgeving waarin de woning staat. De beoordeling van deze elementen resulteert in een waardebepaling en wordt beschreven in het taxatierapport.

In een taxatierapport gaat het dus alleen om de huidige waarde van de woning. De bouwkundige staat van
de woning wordt meegenomen, echter is dit geen bouwkundige keuring. Daarvoor kun je aanvullende een bouwkundig adviseur inschakelen.

Taxatie door een erkend taxateur

Laat daarom je woning altijd taxeren door een erkend register taxateur. Een erkend register taxateur is in het bezit van de juiste papieren en certificaten en is ingeschreven in het Nederlands Register Vastgoed Taxateurs. Een erkend register taxateur staat ook ingeschreven bij een brancheorganisatie, bijvoorbeeld VastgoedPro. Lizet Krol is erkend register taxateur en verzorgt taxaties snel en correct.

Taxeren van je verhuurwoning door een erkend Woonfonds taxateur

Lizet Krol Makelaardij kan als erkend Woonfonds taxateur ook de taxatie van je verhuurde of nog te verhuren woning doen. Door je woning bestemd voor de verhuur te laten taxeren krijg je een realistisch beeld van de huuropbrengsten en risico’s van de woning. Bijvoorbeeld, mag je de woning wel verhuren? Of is de huurprijs die je vraagt wel de prijs wat je vragen volgens de huurcommissie. Ons taxatierapport geeft je de antwoorden.

Wat staat er in het verhuurwoning taxatierapport?

Een taxatierapport van een woning in verhuurde staat is uitgebreider dan een taxatierapport van een woning voor eigen gebruik. In het taxatierapport staat o.a.:

  • de waarde in verhuurde staat 
  • een huurtoets op basis van een puntentelling
  • de gemeentelijke regelgeving
  • het rendement en onderbouwing
  • 3 vergelijkbare verhuurwoningen (in de omgeving)